lördag 8 oktober 2011

Modemaniefestet

Ursäkta sent uppvaknande (boken kom i våras och själva detoxen pågick 2009-2010), men jag råkade ramla på boken på det lokala biblioteket idag. Och jag blev rätt så intresserad av att tänka vidare på det här med att handla mindre och använda de kläder jag har på ett mer kreativt sätt. Nu är jag inte i samma situation som författaren, som före detoxen lade 6 timmar per vecka på shopping. Jag har väldigt lite tid i butiker på stan - men längtar efter mer - och kompenserar det nog i viss mån med att handla på nätet. Jag har nog inte heller samma behov att att "sporta" det senaste heller. Jag jobbar inte i branschen. Men det finns många likheter - jag har en överviktig garderob, och önskar mig samtidigt mer. Jag köper oftare billigt (och tveksamt producerat) än dyrt. Och det finns mängder av kläder i mina förråd som jag aldrig använder. Och så den andra vinkeln: kreativiteten, återbrukandet, uppfinningsrikedomen.
Nu har jag bara kommit till sidan 42, men än så länge har hon inte skrivit om möjligheten att använda de 6 timmarna per vecka till att hitta nya kombinationer, användningsområden och vara skapa i största allmänhet. Med garderoben som material. Det känns jätteinspirerande att mer aktivt gräva där jag står och se vilka stilar och outfits som kan komma ut av det.
Jag tror inte att jag är beredd att köra en stenhård avgiftning, men jag är mycket motiverad (och tillräckligt gammal?) för att vilja börja köpa färre plagg med högre kvalitet och mer begangnat. Och med mer eftertanke innan. Måste kanske börja med att köpa boken...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag köpte boken och fick mig en tankeställare. Du och jag shoppar på nästan samma sätt :) så det fanns områden att jobba på helt klart!
Texten i boken är skitbra tycker jag - där emot ger jag inte mycket för "Stylingrecepten". Men budskapet går ju fram ändå och över lag tycker jag att den har hjälp till att sätta en liten djävel på axeln som ALLTID ställer frågan: - Behöver du verkligen den där?".
Ja det blev ju lite svamligt det här, men vad jag ville säga var väl att jag gillade boken och tyckte att den fick mig att ändra mitt shoppingbeteende. Inte helt men något i alla fall!

-marie

Malin sa...

Håller med. Stylingrecepten är ju för det mesta helgalna. Men man kan kanske bete sig åt det hållet, utan att för den skull börja gräva ner t-shirts och sy ihop gamla strumpskaft.